62

Spoedberaad na politieke crisis Amsterdam

Update: Jan Paternotte: Mislukken coalitie schuld van PvdA ... 'D66, laat de hand van de VVD los'

Na acht weken onderhandelen is er nog lang geen zicht op een nieuw college in Amsterdam. Het lukt de grootste partij D66 niet een coalitie te vormen. Woensdagavond komen alle acht partijleiders van de gemeenteraad voor spoedoverleg samen, meldt Parool

D66 heeft eerder geprobeerd een coalitie te vormen met GroenLinks en de VVD. Dat mislukte omdat GroenLinks de koers met de twee liberale partijen veel te ‘rechts’ vond. Nu moet D66 op zoek naar een andere partij om een meerderheid te vormen.

Maar voor D66 op zoek kan gaan naar een nieuwe meerderheid, moet de partij eerst de VVD loslaten en stoppen met de baas spelen, meent SP-leider Laurens Ivens:

Als grootste partij ben je niet gelijk de baas van de stad, maar zul je juist verantwoordelijkheid moeten nemen en vertrouwen uitstralen richting andere coalitiepartijen.

Volgens Ivens is het verstandig ‘eerst stabielere coalities’ te onderzoeken. Daarna bepaalt de SP of zij willen onderhandelen met D66 en VVD zonder de PvdA. De socialisten ergeren zich eraan dat er in al die tijd maar een mogelijke coalitie is onderzocht en dat er ook naar andere samenstellingen wordt gekeken.

D66-leider Jan Paternotte verwijt op zijn beurt dat de SP en PvdA zich vast blijven houden aan een linkse coalitie: 

Het gaat niet om vasthouden aan de een of de andere kant. SP en PvdA maken heel duidelijk dat ze alleen maar willen meewerken aan een overwegend linkse coalitie. Wij hebben inderdaad een voorkeur uitgesproken voor een sociaal liberale coalitie.

Dinsdagavond besloot de PvdA unaniem dat zij niet willen onderhandelen over een coalitie van D66, VVD, SP en PvdA. Dan zou er een meerderheid zijn van 36 van 45 zetels en dat vindt de arbeiderspartij onverantwoord. Het zou leiden tot ‘grote bestuurlijke uitdagingen’en laat bovendien weinig ruimte over aan de oppositie.

De kans is groot dat de onderhandelingen gaan mislukken, zegt de PvdA. Net als de SP zien zijn verschillende mogelijkheden, maar dan is het echt tijd dat D66 niet meer hand in hand met de VVD op zoek gaat naar de meerderheid. Daarnaast baalt de PvdA ervan dat D66 volgens GroenLinks de afgelopen dagen zonder de arbeiderspartij alsnog een coalitie probeerde te vormen.

Dat was ook het advies van informateur Thom de Graaf, Eerste Kamerlid D66. Hij adviseerde een coalitie van D66, VVD, SP en PvdA. De Graaf constateerde ook dat D66 zich vasthoudt aan de VVD als coalitiepartner.

cc-foto: Franklin Heijnen
Parool: SP en PvdA willen nu geen stadsbestuur met vier partijen 
AT5: Jan Paternotte slaapt nog prima

Geef een reactie

Laatste reacties (62)