44

Spoedoverleg over komkommerdrama

EHEC-bacterie eist tien levens … Tuinders zien export instorten

Nederlandse tuinders voelen de gevolgen van de dodelijke EHEC-bacterie die rondwaart op Duitse groenten. De export is volledig ingestort. Inmiddels zijn tien mensen aan de gevolgen van besmetting overleden. Ziekenhuizen kunnen de besmettingsgevallen amper nog aan.

Update 20.00

Staatssecretaris Bleker gaat een poging doen om via een Europese regeling 10 miljoen euro beschikbaar stellen voor tuinbouwbedrijven die financieel zijn getroffen door de EHEC-bacterie. Voorwaarde is wel dat de sector ook zelf 10 miljoen op tafel moet leggen. “Het is een kleine bijdrage, maar als het water aan de lippen staat kan het wel opluchten”, aldus Bleker meldt De Pers.

De Nederlandse tuinbouwsector lijdt door het wegvallen van de export een schade van miljoenen euro’s per dag. De branche voert vanmiddag spoedoverleg, onder meer over de vraag of er overheidssteun moet komen voor de getroffen bedrijven.

De NOS schrijft:

Het dodental door de bacterie staat op tien. In Hamburg is de ziekte vastgesteld bij 500 mensen, in heel Duitsland bij ruim 1000. De bacterie is ook opgedoken in Zweden en Denemarken. In Nederland heeft één vrouw de ziekte, na een bezoek aan Duitsland. Mensen kunnen elkaar met de bacterie besmetten, zegt Roel Couthinho van het RIVM. “Het is een bacterie die in de darm voorkomt. Als iemand besmet is, kan de bacterie op bijvoorbeeld een huisgenoot worden overgebracht.

De Volkskrant zet de praktische problemen rond de besmetting op een rijtje:

De combinatie van een potentieel levensgevaarlijke bacterie en onduidelijkheid over de herkomst en uitroeiing, zijn goud voor krantenkoppen en funest voor consumentenvertrouwen. ‘Killer cucumber’, koppen Engelse kranten, terwijl uit peilingen in Duitsland blijkt dat meer dan de helft van de Duitsers geen tomaten, sla of komkommers meer koopt. De bacterie zou afkomstig zijn van met name rauwkost. Valt paniek te voorkomen? 

Update 13.30

Volgens de Europese Commissie is ook een lading Nederlandse komkommers een mogelijke bron van besmetting met de EHEC-bacterie. De Pers schrijft hierover: 

Een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de Europese Unie gaf maandag het jongste overzicht over de situatie in Europa, waarbij ze het had over komkommers uit Nederland en/of Denemarken, naast de verdachte partijen uit Spanje […] De Europese Commissie sprak vorige week ook al van een mogelijke besmettingsbron in Nederland. De commissie zei zich te baseren op informatie uit Duitsland.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) noemt het probleem ‘ingewikkeld’. Hij laat zich maandagavond bijpraten over de situatie. Hierna zal het ministerie met een officiële verklaring komen, dat schrijft het Brabants Dagblad.

cc-foto: turtlemom4bacon

Geef een reactie

Laatste reacties (44)