9

‘Spoorloos’ journalist Derk Bolt en cameraman ontvoerd in Colombia

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er twee Nederlandse journalisten ‘tegen hun zin worden vastgehouden’ in Colombia. Volgens de krant El Tiempo zijn ze ontvoerd door de Colombiaanse guerrillabeweging ELN. Het zou volgens de krant om de 62-jarige Derk Bolt, van het programma spoorloos, en zijn cameraman Eugenio Follender gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil verder weinig kwijt om de ontwikkelingen niet via de media te beïnvloeden. Ze bevestigen dat het om twee journalisten gaat maar willen niet bevestigen wie dit zijn.

Werkgever KRO-NCRV kan de berichtgeving van de Colombiaanse krant ook nog niet bevestigen en zoeken nog steeds uit of Bolt inderdaad wordt vermist. Bolt en Follender waren in Colombia om te zoeken naar de biologische moeder van een geadopteerde Nederlander.

De Colombiaanse nationale ombudsman laat echter via sociale media weten bezig te zijn met pogingen om de journalisten te vrij te krijgen. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen ingezet om de plaats van de ontvoering te verkennen.

Het gaat om de regio vlak op de grens met Venezuela, waar meerdere rebellengroeperingen actief zijn. Er gebeuren daar vaker ontvoeringen door ELN, zoals vorig jaar een Spaanse journalist en een aantal Colombianen. Die journalisten werden allemaal op den duur vrijgelaten.

ELN is een Marxistische groepering die zichzelf het Nationale Bevrijdingsleger noemt. Het is de een na grootste guerillagroep in Colombia, naast de Farc. De BBC sprak met een woordvoerder van de ELN over de ontvoering, maar die antwoordde dat ‘er niets te zeggen viel’.

Bronnen: BBC , Trouw

Geef een reactie

Laatste reacties (9)