Laatste update 11:02
8

Sport-app Strava onthult militaire informatie zoals locatie

De Global Heatmap is een tool van de populaire sport-app Strava waarop in detail de wereldkaart te zien is met de activiteiten van miljoenen hardlopers en fietsers. Uit die gegevens valt echter ook gevoelige informatie af te lezen, namelijk waar verschillende militaire bases zich bevinden. Dat ontdekte de 20-jarige Australische student Nathan Ruser.

Wanneer militairen sporten of patrouilleren zetten ze niet altijd hun tracker uit, waardoor ze sporen achterlaten. Dat schrijft de Washington Post. De fitness-app wordt vooral in het Westen gebruikt, waardoor lijnen in het Midden-Oosten extra opvallen. Bekijk je bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan, dan zijn duidelijk de sporen te zien van sporters die zich binnen een bepaalde straal van waarschijnlijk een basis bevinden. Zet je daar beelden van Google Maps naast, dan vallen patronen op die niet altijd terug te vinden zijn op Google Maps.

De Global Heatmap toont geen ‘live’ beelden, maar cumulatief de beweging van Strava-gebruikers. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zegt in de Washington Post dat Defensie nu onderzoek doet naar de gegevens, verder commentaar kan hij niet leveren.

De locaties van de meeste bases zijn overigens bekend, zoals de Kandahar Luchtbasis in Afghanistan, maar niet van allemaal. Zo is op de kaart duidelijk ‘beweging’ te zien in Noord-Syrië, waar vermoed wordt dat het Amerikaanse leger een basis aan het bouwen is. Ook de militaire basis in Gao, Mali, waar de Nederlanders zich bevinden, is goed te zien.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)