52

Spotje PVV is kijkcijferdrama

Partij jaagt kijkers massaal weg ... Nieuwe subsidieregeling maakt verspillen zendtijd voor populisten lucratief

Kijkers haken massaal af als de PVV de zendtijd voor politieke partijen vult. De populisten gebruiken de zendtijd om een geluidloze clip uit te zenden die alleen bestaat uit de tekst Genoeg is genoeg. Voor het vervaardigen van clips krijgt de partij belastinggeld toegeschoven. Vorig jaar is de verplichting vervallen dat ook daadwerkelijk aan het vervaardiging van een clip te besteden.

Het ‘spotje’ van de PVV haalt zowel de laagste kijkcijfers als het minste martkaandeel en lijkt daarmee zendtijd en belastinggeld te verspillen, blijkt uit onderzoek door Joop. Daarvoor werden de kijkcijfers in de periode van donderdag 21 november tot en met 5 december geanalysteerd.

Op 28 november haalde de uitzending van de PVV op Nederland 2, om 12:56 uur, slechts 17.000 kijkers, met een marktaandeel van 2 procent. De uitzending verzorgd door GroenLinks, een dag eerder, haalde ruim vier keer zoveel kijkers (70.000) en een marktaandeel van 6,6 procent. De Partij voor de Dieren haalde op vrijdag 29 november in hetzelfde tijdslot 47.000 kijkers met een marktaandeel van 5,5. Bij zowel GroenLinks als Partij voor de Dieren kwamen er kijkers bij tijdens de uitzending, bij de PVV was er juist sprake van een massale terugval. Het grootste deel van de kijkers zapte bij de populisten weg.

Ook op Nederland 1, waar de uitzending voor de partijen op een veel beter bekeken tijdstip wordt getoond, is het effect bij de PVV dramatisch. Op woensdag 4 december haalde de PVV 176.000 kijkers, met een marktaandeel van 5,1, een dieptepunt voor de zendtijd. De PvdA trok in die periode met 355.000 kijkers het grootste publiek.

Subsidie
Tot 2012 kregen partijen speciaal voor het maken van de uitzendingen subsidie. Geld dat niet besteed werd, moest terugbetaald worden. Sinds 2012 is een nieuwe regeling van kracht en krijgen de partijen een totaal bedrag dat ze naar eigen inzicht in activiteiten mogen besteden. Det maakt het bezuinigen op uitzendingen aantrekkelijk. Het inhoudsloze spotje kost de partij niets. PVV-Kamerlid Louis Bonte stapte onlangs uit de fractie omdat hij geen verantwoording wilde dragen voor de onduidelijke besteding van gelden door de partij.

cc-foto: Steve Calcott

Geef een reactie

Laatste reacties (52)