22

Spreken over klimaatverandering kan niet zomaar

72-jarige wetenschapper James E. Hanssen neemt ontslag bij NASA om vrijuit een boekje open te kunnen doen over klimaatverandering

Decennialang was de 72-jarige wetenschapper James E. Hanssen een referentie wanneer het klimaatwetenschap betreft. Bij onder meer het Goddard Institute voor Space Studies leidde hij belangrijke onderzoeken. Ook getuigde hij al tientallen keren voor het Amerikaanse Congres en probeerde hij het publiek ervan te overtuigen dat klimaatverandering gaande is. Na druk uit Republikeinse kringen legt hij nu zijn functie neer en neemt hij ontslag bij NASA. Zo kan hij eindelijk vrijuit spreken.

De afgelopen jaren nam Hanssen deel aan verschillende grote protestacties. Bovendien werd hij daar geregeld voor gearresteerd. De roep om zijn ontslag werd hierop steeds luider in Republikeinse kring, zo meldt de Volkskrant.

De Volkskrant schrijft verder:

De wetenschapper laat nu zelf weten ontslag te nemen bij de NASA. Zijn mond houden, zal hij voortaan echter niet doen. Hij heeft zijn ontslag namelijk juist ingediend zodat hij vrij kan spreken. Hij is nu op juridisch en politiek vlak niet meer gebonden in zijn strijd tegen de klimaatsverandering.

Hanssen heeft al aangegeven verschillende overheidsinstanties voor de rechter te willen slepen. Ze zouden onvoldoende doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan.

In de Amerikaanse krant The New York Times zegt Hanssen:

Er moet opgetreden worden. Op deze manier laten we ons nageslacht een situatie achter waar ze mogelijk nooit nog een antwoord op kunnen hebben.

Toekomstige protestacties zal hij ook aan blijven deelnemen. Of hij hierbij gearresteerd wordt, of niet. “Met mijn leeftijd ben ik niet meer bang voor het hebben van een strafblad”, aldus de 72-jarige wetenschapper.

The New York Times: Climate Maverick to Retire From NASA

Geef een reactie

Laatste reacties (22)