22

Spyker koopt Saab

General Motors stemt in met de verkoop. Zweedse autofabrikant wisselt voor 74 miljoen dollar van eigenaar

De Nederlandse autofabrikant Spyker heeft zojuist bekend gemaakt dat General Motors heeft ingestemd met de overname van het Zweedse Saab door Spijker.

Dat meldt de Volkskrant. Reikhalzend werd vandaag uitgezien naar het persbericht van Spijker. In afwachting ervan legde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de handel in het aandeel Spijker stil. Alleen al de berichten over een op handen zijnde overname waren de afgelopen tijd goed voor Spijker. Het bedrijf zag zijn naamsbekendeheid en de koers van het aandeel flink toenemen.

Trouw schrijft dat de kleine Nederlandse sportwagenbouwer de Zweedse autofabrikant overneemt voor 74 miljoen dollar. GM krijgt preferente aandelen ter waarde van 326 miljoen dollar in Saab.

Het bedrag in contanten wordt in twee keer betaald. De eerste 50 miljoen dollar worden betaald zodra de transactie rond is. “Dat is naar verwachting op of voor 15 februari 2010”, laat Spyker weten. De tweede betaling van 24 miljoen dollar volgt op 15 juli van dit jaar.

Het ontmantelingsproces van Saab zal “in lijn met het tijdschema van de verkoop” gestaakt wordt, aldus Spyker.

Om Saab als zelfstandig bedrijf buiten GM te laten opereren wil Spyker ook het Britse distributie-, marketing- en verkoopbedrijf Saab Great Britain overnemen. Dat is in handen van General Motors UK.

Spyker belegt “zo snel als praktisch mogelijk is” een vergadering om de overeenkomst voor te leggen aan de aandeelhouders. Daar zal Spyker ook goedkeuring vragen om de naam van het bedrijf te veranderen in Saab Spyker Automobiles.

Flickr cc foto: jónr

Geef een reactie

Laatste reacties (22)