114

Nationaal Bevrijdingsmuseum: De SS deed ook leuke dingen

De Schutzstaffel, beter bekend onder de afkorting SS, is een van de meest beruchte organisaties uit de geschiedenis. Ooit opgericht als persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler, maar later ook verantwoordelijk voor vele gruwelijkheden gepleegd als bewakers in de concentratiekampen en als doodseskaders.

Daar mag wel een zonniger tintje aan gegeven worden, vond men bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Daar is de tentoonstelling ‘De SS: Veelzijdig extremisme’ geopend. Volgens het museum is het belangrijk dat de moordbrigade in een breder perspectief geplaatst wordt. Het beeld dat de SS uit ‘Arische supersoldaten’ bestond moet worden bijgesteld.

Dat er nu in de geschiedenislessen alleen wordt stilgestaan bij de moorden en martelpraktijken van de SS, is volgens Jory Brentjens van het Nationaal Bevrijdingsmuseum ‘geschiedsvervalsing’. ‘Het beeld dat bij mensen krijgen van het verleden wordt vertekend. En dat is kwalijk. Je ziet dat veel extremisten en neo-nazi’s daarmee aan de haal gaan’.

Het nazi-gedachtegoed dat anno 2017 weer grif de kop opsteekt is dan ook niet vergelijkbaar met dat van de werkelijke nazi’s, lijkt het museum te willen zeggen. Immers:

Veel mensen weten niet dat de SS ook archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde, kruidentuinen aanlegde in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was. Tijdens de oorlog was het merendeel dat diende niet Duits. Dat is wat in de opvattingen niet wordt meegenomen.

Wie meer wil weten over de gezellige extracurriculaire activiteiten van de SS, kan terecht in het museum.

Bron: EenVandaag / cc-foto: Rodrigo Paredes

Geef een reactie

Laatste reacties (114)