Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staat aangeklaagd om opslag privé-data

  •  
06-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Internet_data_2.jpg
Europese Hof van Justitie bepaalde eerder: 'Opslag niet noodzakelijk'
Een aantal Nederlandse organisaties klagen de Nederlandse staat aan vanwege de opslag van gegevens over ons internet- en telefoniegebruik. De overheid doet dat in het kader van terrorisme en criminaliteit bestrijding.
Het Europese Hof van Justitie bepaalde eerder dit jaar dat het een zware aantasting van de privacy van burgers betreft. Daarnaast vindt het Hof het onduidelijk of vastlegging van die gegevens echt noodzakelijk is.
Ondanks de uitspraak van het Hof heeft de Nederlandse regering de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie niet buiten werking gesteld. Internetproviders en telefoniebedrijven bewaren de gegevens zes tot twaalf maanden. Wanneer Justitie om inzage vraagt in deze gegevens, zijn zij verplicht deze te tonen.
Organisaties die het kort geding aanspanning tegen de overheid zijn onder meer privacy-voorvechter Privacy First, internetprovider BIT, journalistenvereniging NVJ, het Nederlands Uitgeversverbond (publiekstijdschriften), NDP Nieuwsmedia en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.
RTEmagicC_Internet_data_2.jpg

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.