35

Staat aangeklaagd om tipgever zwartsparen

Rechter heeft bepaald dat identiteit tipgever bekend moet zijn, maar staat weigert naam te geven... Een zwartspaarder kreeg 26 'blauwe brieven' op één dag... 

Verschillende vermeende zwartspaarders gaan de Nederlandse staat aanklagen. Dat doen ze omdat de belastingdienst niet wil zeggen wie de anonieme tipgever is die informatie heeft doorgespeelde over bankrekeningen in onder meer Luxemburg. De rechter heeft eerder bepaald dat de belastingdienst de identiteit van de tipgever prijs moet geven, maar dat is nog niet gebeurd. De advocaat van de zwartspaarders heeft daarom nu een kort geding aangkondigd.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De raadsman zegt dat het belangrijk is dat de identiteit bekend wordt gemaakt omdat alleen dan de betrouwbaarheid van de gegevens kan worden gecontroleerd.
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft al gezegd dat hij de tipgevers graag anoniem wil houden. Het is volgens hem ‘frustrerend’ als de strijd tegen zwart geld wordt gehinderd, omdat tipgevers niet meer willen meewerken uit angst dat hun naam openbaar wordt.

Naar verluidt heeft de tipgever ook tipgeld gekregen voor de informatie die hij heeft doorgespeeld.

In de reportage van Nieuwsuur vertelt een spaarder dat er een soort klopjacht op de spaarders is geopend en dat hij op een dag 26 blauwe brieven op zijn deurmat vond.

Trouw: Staat voor de rechter om tipgever zwartsparen

Geef een reactie

Laatste reacties (35)