15

Staat beboet om krappe gezinslocaties asielkinderen

Rechter: 'Gezinslocaties beperken vrijheid' … Ruim 2.200 asielzoekers in gezinslocaties

Een bestuursrechter in Den Haag heeft bepaald dat plaatsing van twee asielkinderen in een gezinslocatie onrechtmatig was. De rechter oordeelde dat de twee ‘Nederlanders’ onrechtmatig in hun vrijheid werden beperkt. De Nederlandse staat moet de kinderen ieder 5.000 euro uitkeren. Voor zover bekend legde een rechter nooit eerder zo’n relatief hoog bedrag op in vergelijkbare zaken.

Het gaat om twee kinderen die samen met hun uitgeprocedeerde Guinese moeder in een gezinsopvang in Katwijk waren geplaatst. Omdat ze geen verblijfsvergunning hadden, verbleef het gezin twintig maanden in de opvang.

De speciale gezinslocaties zijn een idee van voormalig minister Gerd Leers. Die kreeg eerder met de Hoge Raad te maken, die oordeelde dat minderjarige asielkinderen niet met hun ouders in een cel mogen worden geplaatst voorts ze uitgezet worden. Ook mogen ze niet op straat terechtkomen. Leers werd gedwongen om gezinslocatie te creëren, maar die blijken nu dus ook niet voldoende. Pim Fischer, advocaat van de Guinese kinderen zegt tegen NRC dat de rechter met de hoge schadevergoeding een signaal wil afgeven.

Nederlandse kinderen hóren niet in een gezinslocatie. Zij moeten gewoon in de Nederlandse maatschappij kunnen meedraaien en hebben recht op een echt huis.

In Nederland verblijven momenteel ruim 2.200 uitgeprocedeerde asielzoekers in gezinslocaties verdeelt over 7 plekken. Hoeveel kinderen momenteel in de gezinslocatie verblijven is niet duidelijk. Hoewel staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) meestal direct in hoger beroep gaat tegen uitspraken van de rechter, neemt hij nu de tijd. Hij gaf aan eerst de Kamer de willen informeren over het vonnis van de bestuursrechter.

Vorig jaar vroeg de VARA met de vierdelige documentaireserie ‘Uitgezet’ aandacht voor het lot van uitgezette asielkinderen. Daarin werd onder andere ingegaan op het feit dat Nederland de rechten van het kind schendt als zij worden uitgezet. 

NRC: Staat moet hoge schadevergoeding betalen aan asielkinderen

Geef een reactie

Laatste reacties (15)