Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staat betaalde 8 miljard teveel voor bankovername

  •  
26-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
balk_300_04.jpg
'Slechte communicatie' zorgde voor overwaardering
De Nederlandse staat heeft 8 miljard euro teveel neergeteld voor het redden van het Fortis-concern in 2008. Voor de overname van het Nederlandse deel, waar onder andere ABN Amro deel van uitmaakte, werd 16,8 miljard betaald. Bos en Balkenende dachten dat in dat bedrag de toekomstige verliesposten zaten verwerkt. Dat bleek achteraf niet het geval. Inmiddels heeft de overname overigens ruim 32 miljard gekost.
Het verschil kwam naar buiten tijdens een verhoor woensdag van twee medewerkers van de zakenbank Lazard door de parlementaire commissie De Wit. Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos en premier Balkenende gingen er van uit dat de mannen van Lazard die de regering adviseerden over de overname bij het bepalen van de prijs rekening hadden gehouden met verliezen die er nog aan zaten te komen. Dat bleek achteraf niet het geval. De adviseurs meenden dat Balkenende en Bos er juist wel van op de hoogte waren.
3318958438_2f12aba002
De Volkskrant schrijft:
De geldverschaffer van het ministerie van Financiën, Erik Wilders, vertelde ‘De Wit’ gisteren uiterst onaangenaam verrast te zijn door de onthullingen van de twee Lazard-medewerkers. ‘Kennelijk hebben we elkaar verkeerd begrepen tot nu toe.’ Was dat niet gebeurd, dan zouden de onderhandelaars de taxatie van Lazard eigenhandig hebben verlaagd.
cc-foto: oao

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.