20

Staat boekt 1,4 miljard euro winst met rommelhypotheken

Overheid nam in 2009 risico door rommelhypotheken van ING over te nemen ... Dijsselbloem geslaagd met verkoop portefeuille

De Nederlandse staat heeft 1,4 miljard euro verdiend aan de ING. Door de verkoop van de portefeuille met rommelhypotheken van ING wist de staat 600 miljoen euro meer dan in het najaar nog werd verwacht, op te halen. Het geld zal worden gebruikt voor de aflossing van de staatsschuld.

In januari 2009, tijdens de bankencrisis, nam de staat 80 procent van het risico op zich van een portefeuille met 27,7 miljard euro aan beleggingen in Amerikaanse Alt-A hypotheken. ING dreigde onderuit getrokken te worden door de beleggingen, die nauwelijks te verhandelen waren veel verlies opleverden. De bank had drie maanden daarvoor al 10 miljard euro staatssteun gekregen.

Uiteindelijk bleek de portefeuille minder slecht te zijn dan gevreesd, omdat er weinig wanbetalingen in de VS waren bij deze type hypotheken. NOS legt het Amerikaanse systeem van hypotheken uit:

Driekwart van alle hypotheken zijn normale ‘prime’, die aan mensen worden verstrekt met een inkomen en die keurig afbetaald worden. Daarnaast heb je ‘subprime’ met hypotheken voor mensen met lage inkomens en een twijfelachtig kredietverleden. Daar tussenin zitten bijna 3 miljoen Alt-A hypotheken voor mensen met een laag inkomen maar zonder dubieus kredietverleden.”

Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, besloot de hypotheekportefeuille in fasen binnen een jaar te verkopen. Dat is in drie aparte veilingrondes gelukt.

In 2009 verwachtte toenmalig minister van Financiën Wouter Bos nog dat de opbrengsten zo hoog zouden zijn als ze nu zijn.

Als het gaat zoals we verwachten verdient de staat 2 miljard dollar en als het zwaar tegenzit verliest de staat 600 miljoen dollar.”

Update 13.00
Het redden van bankverzekeraar ING levert de schatkist in totaal niet 1,4 maar 4,5 miljard euro op. Dat heeft minister Dijsselbloem (Financiën) laten weten. Eerder werd al bekend dat de staat met de veiling van de rommelhypotheken 1,4 miljard euro heeft verdiend. Daar komt nog eens 3 miljard euro bij die ING al betaald heeft en de komende jaren nog moet betalen aan vergoedingen en rente op de kapitaalsteun die de bank in 2008 heeft gekregen.

cc-foto: Wouter Roffey

Geef een reactie

Laatste reacties (20)