32

Staat zet gevaarlijke asielzoeker op straat

Uitgeprocedeerde psychotische Somaliër jaren van kastje naar muur gestuurd … Kafkaëske situatie leidt uiteindelijk tot aanranding tienjarig meisje  

Vrij Nederland heeft een uitgebreide en schokkende reconstructie gemaakt van het verhaal van een Somalische asielzoeker die in Nederland was uitgeprocedeerd, maar ook niet terug kon naar zijn eigen land. De man, die ernstige psychische problemen heeft, randde in februari een meisje aan in de Vluchtkerk en zit sindsdien in voorarrest.

ManImMac / Foter / CC BY-NC-SA

De Somaliër, Ali H., heeft ernstige psychische problemen. In 1998 werd al geconcludeerd dat hij aan chronische psychoses en ‘akoestische hallucinaties’, oftwel stemmen in zijn hoofd, lijdt. In 2010 werd door het Bureau Medische Advisering (BMA) van de Immigratie- en Naturalisatiedienst vastgesteld dat Ali H. zonder behandeling een ernstig en levensbedreigend gevaar voor hemzelf of voor zijn omgeving zou worden. Omdat er in Somalië geen voorzieningen zijn voor mensen met dergelijke psychische problemen, zou uitzetting in strijd zijn met de mensenrechten.
Gevolg: Ali H. moest in Nederland blijven. Maar omdat hij was uitgeprocedeerd had hij geen recht op zorg. De advocaat van Ali H., Pim Fischer luidt al jaren de noodklok over zijn cliënt. In Vrij Nederland zegt hij:

‘De afgelopen drie jaar heb ik mij ingezet cliënt aan de nodige zorg te helpen. Hoewel eigenlijk iedereen wel begrijpt dat er geen publiek belang is hem niet te helpen, is dat tot nu toe niet gelukt. (…) Als een hete aardappel wordt hij, met de nodige gelegenheidsargumenten, van loket naar loket gestuurd. Ik heb gewaarschuwd voor het grensoverschrijdende gedrag van cliënt. Dat heeft de overheid niet in beweging gebracht.’

Hoewel Ali H. in Nederland geen recht op zorg heeft, omdat hij is uitgeprocedeerd, besloot de Centrale Raad van Beroep uiteindelijk toch dat hij opgenomen moest worden in een psychiatrische inrichting. Dat is echter nooit gebeurd. Geen enkele instantie heeft uiteindelijk verantwoordelijkheid voor de man genomen.
Ali H. zit nu in voorarrest vanwege de aanranding van het tienjarige meisje, maar uiteindelijk zal hij weer vrijkomen. De laatste poging hem onder te brengen lijkt nu mislukt.  In april liet de GGD weten dat hij na zijn ontslag uit de gevangenis terecht kan bij het Medisch Opvangproject Ongedocumenteerden (MOO). Maar bij het MOO denken ze daar anders over. In hun opvanghuizen zitten namelijk veel vrouwen die slachtoffer van verkrachting waren. En omdat Ali H. vrijwel zeker weer iemand zal proberen aan te randen, kan hij daar onmogelijk terecht.
En dus is het wachten op het volgende kastje. En de volgende muur.
Lees het hele verhaal op de website van Vrij Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (32)