Laatste update 00:59
36

Staatscommissie adviseert bindend correctief referendum

De staatscommissie parlementair stelsel, die onder leiding van oud-minister en huidige commissaris van de Koning Johan Remkes twee jaar lang onderzoek deed naar het parlementair stelsel en de parlementaire democratie heeft een rapport geschreven met adviezen om de democratie toekomstbestendig te maken. De belangrijkste conclusies zijn dat er een bindend correctief referendum moet komen en de formateur van het nieuwe kabinet voortaan verkiesbaar moet zijn. Dat meldt RTL Nieuws.

Het kabinet Rutte-III schafte onlangs het raadgevend referendum nog af omdat er in de praktijk teveel onduidelijk zou bestaan over wat de uitslag voor gevolgen zou moeten hebben. De staatscommissie stelt nu een bindend correctief referendum voor wat burgers in staat zou stellen om een wetsvoorstel dat reeds door beide Kamers is aangenomen ongedaan te maken, mits er een meerderheid te vinden is. De invoering van een dergelijk referendum vereist aanpassing van de Grondwet en kan pas op zijn vroegst door een volgend kabinet kan worden ingevoerd.

Het rapport zal op 13 december worden gepresenteerd waarna het kabinet een standpunt zal innemen. Daarna volgt een Kamerdebat.

Cc-foto: DennisM2

Geef een reactie

Laatste reacties (36)