36

Staatsgeheime documenten onthullen dat Blok loog over terroristensteun

De Tweede Kamer eist tekst en uitleg van het kabinet over Nederlandse hulp aan Syrische strijdgroepen. Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) daarover verklaard dat die steun ‘civiel van aard’ was. Uit documenten die zijn opgevraagd door Nieuwsuur en Trouw, en die eigenlijk tot staatsgeheim waren bestempeld, blijkt nu dat de Nederlandse steun ‘expliciet bedoeld was voor de strijd’. Die geheime informatie is per ongeluk ook vrijgegeven door het ministerie.

In september van dit jaar onthulden Nieuwsuur en Trouw al dat de Nederlandse hulpgelden niet alleen bij humanitaire hulpverleners terecht waren gekomen, maar ook bij jihadistische groeperingen. Sommigen daarvan waren door het Openbaar Ministerie geclassificeerd als ‘terroristisch’. De Tweede Kamer kreeg maar zeer beperkt informatie over welke steun Nederland exact leverde.

Nieuwsuur en Trouw kregen de documenten in handen na een beroep op de Wet openbaarheid en bestuur (Wob). Uit de daaruit verkregen informatie blijkt dat ‘vrijwel alle door Nederland geleverde goederen door de Syrische opstandelingen voor de militaire strijd zijn ingezet’:

Niet alleen zijn pick-uptrucks in aanvalsmissies gebruikt, ook leverde Nederland ‘tactische vesten’ voor wapens als de M-16 en AK-47. Verder hadden onschuldige spullen als voedselpakketten, generatoren en meubels militaire waarde: vooral om het moreel van de strijders op te vijzelen. Laptops werden gebruikt voor het selecteren van militaire doelwitten.

Behalve die informatie blijkt ook dat het ministerie onbedoeld staatsgeheime informatie heeft geopenbaard, de informatie die minister Blok dus tot nu toe verborgen hield voor zowel journalisten als ook de Tweede Kamer. Die informatie omvat onder meer de namen van de betrokken strijdgroepen zoals de al eerder door Nieuwsuur genoemde jihadistische groep Jabhat al-Shamiya. Die groep wordt beschuldig van standrechtelijke executies, verkrachting, marteling en ontvoering. Blok weigerde eerder te bevestigen dat Jabhat al-Shamiya inderdaad Nederlandse steun heeft ontvangen.

Dat de betrokkenheid van Jabhat al-Shamiya nu is bevestigd is extra problematisch voor de toch al geplaagde VVD-minister, omdat die groepering op 9 februari van dit jaar nog pick-up trucks geleverd kreeg: bijna drie weken na de Turkse invasie van de Koerdische regio Afrin waaraan Jabhat al-Shamiya deelnam. Het kabinet heeft eerder in een vertrouwelijke brief de Tweede Kamer laten weten dat op 22 januari alle hulp aan betrokkenen bij die inval is gestaakt. Een onjuiste bewering die op 1 februari nog eens door toenmalig minister Halbe Zijlstra (evenees VVD) werd herhaald.

De staatsgeheime informatie is inmiddels door Nieuwsuur en Trouw van hun eigen websites verwijderd.

Foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (36)