9

Geruchten over staatsgreep in Zimbabwe

In Zimbabwe zou een staatsgreep aan de hand zijn. Dat meldt onder andere persbureau Reuters. Volgens ooggetuigen zijn er tanks op weg naar hoofdstad Harare en is van president Robert Mugabe geëist dat hij direct opstapt. Het leger weigert vooralsnog elk commentaar. Op sociale media verschijnen beelden van oprukkende tanks.

In Zimbabwe is een conflict ontstaan tussen de regering en het leger na het ontslag van vicepresident Emmerson Mnangagwa. Hij was de gedoodverfde kandidaat om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Na het ontslag heeft het er alle schijn van dat Grace Mugabe, vrouw van de president, haar man zal opvolgen. Maandag dreigde de legerleiding al met ingrijpen, waarna Mugabe het leger verweet de grondwet te ondermijnen.

Mugabe is aan de macht sinds 1980 en bestuurt het land als een dictator. Tussen 1982 en 1985 liet Mugabe meer dan 20.000 mensen vermoorden in Mutabeland om de regio er met harde hand onder te krijgen. Die moorden zijn inmiddels officieel erkend als genocide. De Zimbabwaanse president voert tot op de dag van vandaag schrikbewind en is veelvoudig door de internationale gemeenschap op de vingers getikt voor mensenrechtenschendingen. Desondanks bleef Mugabe in het zadel. Eind oktober werd Mugabe tot grote verrassing van vriend en vijand door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benoemd als goodwill-ambassadeur. Na een storm van kritiek trok de WHO die benoeming weer in.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)