Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staatsgreep Zimbabwe: Mugabe vastgehouden door legerleiders

  •  
15-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zimbabwecoup
In Zimbabwe is een militaire staatsgreep aan de gang. Legerleiders verklaarden vannacht op de nationale televisie dat de enige president die het land ooit gehad heeft samen met zijn familie wordt vastgehouden, en dat zij het goed maken:
De situatie heeft een ander niveau bereikt, maar dit is geen staatsgreep. President Mugabe en zijn familie zijn veilig. Wij willen alleen de figuren om hem heen die misdaden begaan die economisch en sociaal leed veroorzaken aanpakken, om hen te kunnen berechten. Wij verwachten dat als onze doelen zijn bereikt, dat de normale situatie weer kan terugkeren.
Waarschijnlijk is de coup het gevolg van een conflict tussen de regering en het leger na het ontslag van vicepresident Emmerson Mnangagwa. Hij was de gedoodverfde kandidaat om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Na het ontslag heeft het er alle schijn van dat Grace Mugabe, vrouw van de president, haar man zal opvolgen. Maandag dreigde de legerleiding al met ingrijpen, waarna Mugabe het leger verweet de grondwet te ondermijnen.
Afbeelding: screenshot ZBC

Meer over:

zimbabwe, coup, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.