Laatste update 20:56
9

Staatssecretaris Van Dam pleit voor camera’s in slachthuizen om misstanden te voorkomen

Misstanden zoals in het slachthuis in het Belgische Tielt, waar varkens zwaar mishandeld werden, kunnen in Nederland voorkomen worden door camera’s op te hangen. Dat zegt demissionair staatssecretaris Van Dam (Landbouw). Hij gaat onderzoeken of het mogelijk is om camera’s op te hangen en de beelden te delen met toezichthouder NVWA. De camera’s zullen vooralsnog niet verplicht worden, ‘juridisch afdwingen is niet onmogelijk, maar heeft veel haken en ogen’, aldus Van Dam. Hij hoopt dan ook dat de slachthuizen – mede onder maatschappelijke druk – vrijwillig camera’s gaan ophangen.

In totaal hangen bij twee van de acht Nederlandse varkensslachthuizen al camera’s, maar die beelden zijn alleen voor intern gebruik. Volgens Van Dam is de NVWA in de Nederlandse slachthuizen wel al continu aanwezig, om misstanden zoals in België te voorkomen, en indien er toch sprake is van een misstand, direct te kunnen optreden. Dat is zo in vier procent van de steekproeven.

Update 20.45
De Nederlandse varkensslachterijen zeggen van harte bereid te zijn cameratoezicht in te stellen om te voorkomen dat misstanden als in het Belgische horrorslachthuis te voorkomen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil nog wel in overleg met de slachthuizen om te bepalen in hoeverre de beelden beschikbaar worden gesteld aan de NVWA. Dé van de Riet van de COV erkent dat cameratoezicht een oplossing kan zijn. Sterker nog: de slachterijen zouden er al mee bezig zijn. “Het staat onder andere in onze toekomstvisie op transparantie en integriteit. Een uitwerking van dat paragraafje is dat wij gaan werken met middelen als cameratoezicht, om te kijken of we extra waarborgen kunnen gebieden”, aldus Van de Riet.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)