48

Staatssecretaris Dekker mag publieke omroep verbouwen

Tweede Kamer in meerderheid achter nieuwe Mediawet

In de Tweede Kamer is een akkoord bereikt over de hervormingsplannen van staatssecretaris Dekker voor de publieke omroep (NPO). Behalve de regeringspartijen stemden ook CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de eenmansfracties Houwers en Van Vliet voor.

Om de hervormingen definitief door te voeren zal ook een meerderheid in de Eerste Kamer voor moeten stemmen. Wanneer dezelfde partijen dat doen die ook in het parlement voor stemden, komt het voorstel door de senaat. 

In de nieuwe Mediawet zal voor de publieke omroep minder plaats zijn voor amusement. De kerntaak van de NPO zal worden beperkt tot educatie, informatie en cultuur. Amusement zal hooguit terugkomen als ondersteunend middel om programma’s die wel onder de kerntaak vallen breed publiek aantrekkelijk te maken. Ook krijgen partijen van buitenaf voortaan toegang tot het bestel en zal het zwaartepunt van de macht bij de NPO komen te liggen, wat ten koste gaat van de invloed van de omroepverenigingen.

De staatssecretaris is van mening dat de publieke omroep zich moet beperken tot het maken van programma’s die anders niet zouden worden gemaakt. Ook moet de omroep meer “on demand” aanbieden op internet en niet alleen via radio en tv uitzenden. 

De voorgestelde Mediawet kan sinds de eerste aankondiging rekenen op felle kritiek van de omroepen. Een aantal van hen vinden dat de politiek zich hiermee teveel met de inhoud van programma’s bemoeit. Max-baas Slagter sprak zelfs van ‘Berlusconi-achtige praktijken’. 

De Kamer heeft er mede hierom bij het kabinet op aangedrongen de bestuurders van de NPO niet door de minister te laten benoemen, maar door de raad van toezicht. Hiermee moet de overheidsbemoeienis met de inhoud van de programmering worden beperkt. 

Bron: NOS
cc-beeld: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (48)