13

Staatssecretaris frustreerde zelf onderzoek naar fiasco Belastingdienst

Staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën liet zelf het onderzoek naar het falen van de Belastingdienst in het kinderopvangtoeslagfiasco inperken. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. Waar de door hemzelf ingehuurde onderzoekers adviseerden de onderste steen boven te krijgen, sloeg Snel persoonlijk dat advies in de wind. Vrijdag ontkende het ministerie dit nog.

In 2014 werd de kinderopvangtoeslag van honderden ouders, vrijwel allemaal met een niet-westerse achtergrond, stopgezet nadat de naam van een gastouderbureau in Eindhoven opdook in een groot fraudeonderzoek. Dat bleek onterecht, maar desalniettemin werden de toeslagen gestopt en teruggevorderd, waardoor de ouders in grote financiële problemen kwamen. Ook nadat duidelijk werd dat de toeslagen ten onrechte waren gestopt, bleef de Belastingdienst de ouders verder duperen.

Nadat bleek dat de Tweede Kamer onvolledig was geïnformeerd en de Belastingdienst de rechtsgang frustreerde, besloot Snel een onderzoek in te stellen. De door hem ingehuurde onderzoekers wilden toegang tot computerschijven van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de afdeling MKB van de Belastingdienst om zo alle benodigde informatie voor hun onderzoek te verkrijgen. De opgevraagde schijven bevatten cruciale informatie over het fraudeonderzoek. ‘Dit moet in ieder geval worden meegenomen,’ lieten de onderzoekers weten. Snel wees die verzoeken af.

Het ministerie laat weten dat het bij de werkwijze hoort dat de onderzoekers ‘toelichting krijgen van de organisatie waar het onderzoek plaatsvindt’. Verder geeft het ministerie geen commentaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)