Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staatssecretaris houdt traumaheli's 's nachts aan de grond

  •  
07-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
traumaheli_300.jpg
UPDATE: Atsma gaat onderzoeker of de regelgeving voor de helikopters versoepeld kan worden
Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur vindt het te gevaarlijk om traumahelikopters ’s nachts te laten opstijgen. In Amsterdam en Groningen krijgen de ziekenhuizen geen vergunning op ’s nachts vluchten uit te voeren.
De Volkskrant meldt dat Atsma het opstijgen in het donker te riskant vindt. De ANWB die eigenaar is van de traumahelikopters is verbaasd over het besluit. Het ministerie van Volksgezondheid had juist om die extra vluchten gevraagd zodat ook ’s nachts snelle noodhulp verleend kan worden.
Volgens ANWB-directeur Guido van Woerkom had Atsma eerder naar hen moeten communiceren dat het nachtelijk opstijgen een probleem is. “Als we dat eerder wisten hadden we er rekening mee kunnen houden”, zegt hij tegenover Radio 1. Miljoenen zijn volgens Van Woerkom geïnvesteerd om de daken geschikt te maken voor helikopters op veilig op te stijgen.
Voor de ziekenhuizen valt de beslissing ook in het verkeerde keelgat: “In onze ogen is het een belachelijke gang van zaken: we moeten de traumazorg optimaliseren van het ministerie van Volkskgezondheid door ’s nachts een tramaheli te kunnen inzetten, maar het andere ministerie wijst de aanvraag af”,  zegt Jean Savelkoul, vicevoorzitter van de raad van bestuur van het VU Medisch Centrum.
Update 15.30
Atsma gaat toch kijken of de regels voor de helikopters versoepeld kunnen worden. Hij laat door een externe deskundige onderzoeken of de regels toch versoepeld kunnen worden. “Hij wil de uiterste rek opzoeken”, aldus een woordvoerster. Het onderzoek moet over een maand klaar zijn meldt de Volkskrant.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.