25

Staatssecretaris komt mantelzorgers tegemoet

Van Rijn: Mantelzorger wordt niet gedwongen tot 'lijfsgebonden' zorg

Mantelzorgers kunnen opgelucht ademhalen. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is niet van plan mantelzorgers tot iets te verplichten, of op te laten draaien voor ‘lijfsgebonden’ zorg, zoals het wassen van de hulpbehoevende. Lijfsgebonden zorg is een taak voor professionals. Dat schrijft Van Rijn zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Van Rijn wil de ondersteuning van mantelzorgsters verbeteren, bijvoorbeeld door gemeenten te verplichten mantelzorgsters een ‘blijk van waardering’ te geven, maar ook door in de opleiding van beroepszorgers ruimte te maken voor de omgang met mantelzorgers.

Van Rijn:

Mantelzorgers doen belangrijk en bewonderenswaardig werk en verdienen daarbij rugdekking. Daarom maak ik werk van een betere ondersteuning van mantelzorgers […] Mantelzorgers weten namelijk vaak beter dan de zorgverlener hoe hun naaste het beste geholpen kan worden. Ik wil daarom de informele en formele zorg en ondersteuning beter verbinden.”

Eerder opperde de staatssecretaris nog dat hij het niet gek zou vinden wanneer gemeenten kijken naar wat kinderen eventueel kunnen bijdragen, financieel maar ook in de vorm van verplichte mantelzorg. Van Rijn zei dat het “niet onlogisch is dat een gemeente kijkt naar de sociale context en dus ook vraagt wat de kinderen eventueel kunnen organiseren en betalen”.

Trouw: Mantelzorger wordt niet gedwongen tot ‘lijfsgebonden’ zorg

Geef een reactie

Laatste reacties (25)