19

Staatssecretaris Snel probeert advocaat gedupeerde ouders buitenspel te zetten

De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst heeft geheel in strijd met de wet tijdens Pinksteren gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagzaak benaderd voor een gesprek met staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66). Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. De Belastingdienst zocht contact met de ouders achter de rug om van de advocaat die de gedupeerden al jarenlang bijstaat in hun zaak tegen de overheid wegens onrechtmatig stopzetten van de toeslagen.

Maandagavond hebben Kamerleden Omtzigt (CDA), Leijten (SP) en Snels (GroenLinks) schriftelijke spoedvragen gesteld waarin zij ook eisten dat de ouders zich tijdens die gesprekken met de staatssecretaris alsnog konden laten bijstaan door hun advocaat. De Kamerleden vrezen dat Snel zal proberen de ouders af te kopen met een schadevergoeding en dat hen een geheimhouding wordt opgelegd. CDA, SP en GroenLinks willen dinsdag voor 12.00 uur antwoord van de staatssecretaris, die dezelfde dag gesprekken met de gedupeerde ouders gepland heeft.

Eind vorige maand kwam Snel onder vuur te leggen nadat RTL Nieuws onthulde dat alle gedupeerde ouders een migratieachtergrond hadden, waarna bleek dat de belastingdienst zich bediende van agressieve etnische profilering. Ook werd duidelijk dat de Belastingdienst nepbewijs fabriceerde om zogenaamde fraude te kunnen bewijzen. Voor het zomerreces staat nog een debat gepland met de staatssecretaris waarin hij zich moet verantwoorden voor de fouten binnen de Belastingdienst. Daarbij is een van de grote vragen of Snel de juiste persoon is om de Belastingdienst te leiden. De nieuwe ontwikkelingen van maandagavond zijn daarbij wederom niet in het voordeel van de D66’er.

cc-foto: Henriëtte Guest

Geef een reactie

Laatste reacties (19)