14

Staatssecretaris Teeven versoepelt asielbeleid voor homo’s Oeganda

Asielzoekers moeten per geval aannemelijk maken homoseksueel te zijn ... Oegandees schandaalblad opent de aanval met 'top-200 homoseksuelen'

Staatssecretaris Fred Teeven heeft besloten het asielbeleid voor homoseksuelen uit Oeganda te versoepelen. Dat zei de staatssecretaris in het Radio 1 Journaal. De versoepeling zal gelden voor zowel toelating als uitzetting. Teeven komt tot het besluit vanwege de internationaal omstreden antihomowet die de Oegandese president Museveni maandag heeft ondertekend.


Teeven noemt de Oegandese antihomowet ‘draconisch’. Nederland moet nu dan ook soepel omgaan met het toelaten van homoseksuelen. De staatssecretaris weet niet tot hoeveel extra aanvragen de versoepeling zal leiden, maar: “tot nu toe hebben we een klein aantal asielzoekers uit Oeganda, dus waarschijnlijk gaat het niet om veel mensen”, aldus Teeven.

Per geval zal de asielzoeker aannemelijk moeten maken dat hij of zij homoseksueel is.

In mei vorig jaar trok het COC nog aan de bel, omdat homoseksuele asielzoekers in Nederlands asielzoekcentra’s (abc’s) niet veilig zouden zijn. Behalve dreiging vanuit de directe omgeving in de abc’s, worden veel homoseksuele asielzoekers lang niet altijd serieus genomen. Op Joop schreef de redactie destijds:

Bovendien is de wijze van ondervraging niet altijd even respectvol. In de verhoren zouden zeer privacygevoelige vragen gesteld worden over (aantal) partners en expliciete details over de manier waarop seks bedreven is en welk gevoel dit teweeg bracht. Veel asielzoekers voelden zich niet veilig om direct hun hele hebben en houden op tafel te leggen, omdat ze uit een land afkomstig zijn waar homoseksualiteit verboden is.

In 2012 veranderde Nederland het beleid ten aanzien van homoseksuele asielzoekers. Van hen mag Nederland een ‘bepaalde mate van terughoudendheid‘ vragen. Ofwel: homoseksuele asielzoekers moeten zoveel mogelijk proberen in de kast te blijven, voor het geval de IND besluit ze alsnog geen asiel te verlenen.

Update 11.20
Schandaalblad The Red Pepper heeft de aanval op homoseksuelen geopend. In het blad staat dinsdag een ‘top-200′ van Oegandese homo’s. Behalve naam en toenaam, staan er ook foto’s in. The Red Pepper-medewerkers zien het als hun taak om ‘misstanden’ aan de kaak te stellen. Homo’s zijn gevaarlijk, want ze vallen kinderen aan, aldus het schandaalblad.

Vreemdelingentoezicht
Terwijl diverse media euforisch melding maken van de versoepeling van het asielbeleid, blijft een ander voorstel van Teeven, dat vrijdag in werking treedt, onderbelicht. Vanaf vrijdag kan de vreemdelingenpolitie en de Koninklijke Marechaussee in het kader van het onderzoek naar de identiteit van een vreemdeling, voortaan ongevraagd en zonder toestemming de woning van een bewoner onderzoeken. Op dit moment is het alleen toegestaan om een woning binnen te gaan en zoekend rond te kijken. De bevoegdheid wordt uitgebreid waardoor de politie en marechaussee overal in mogen neuzen, zolang ze maar geen ‘substantiële schade aan aanwezige voorwerpen of de woning zelf aanrichten’. Ook mogen bezittingen, waaronder de mobiele telefoon, van de vermoedelijke vreemdeling onderzocht worden.

NOS: Soepel asielbeleid homo’s Uganda

cc-foto: Kaytee Riek

Geef een reactie

Laatste reacties (14)