Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staatssecretaris vindt fout hout oké

  •  
08-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
woodborneo.jpg
Mansveld (Infrastructuur en Milieu) wil omstreden tropisch hout goedkeuren, ondanks negatief advies eigen commissie
De Nederlandse toetsingscommissie TPAC concludeerde een paar weken geleden dat er nog van alles mis is met de bossen waaruit het Maleisische tropisch hout wordt gekapt. De conclusie van de commissie is dat de zwaktes nog niet zijn verdwenen. Toch wil staatssecretaris Mansveld dit onderzoek naast zich neerleggen en het hout invoeren. “Door (het hout, red) af te wijzen zouden we het signaal geven dat die inspanning niet lonend is”, aldus Mansveld.
De Maleisiërs hebben hun best gedaan en dat moet beloond worden, zo redeneert Mansveld. Volgens TPAC zijn er echter nog niet genoeg garanties dat het bos niet wordt veranderd in plantages. Ook zijn er geen goede kaarten waarop staat waar de boskap plaatsvindt, of waar inheemse volkeren wonen. Ook hebben die inheemse volkeren geen inspraak in het bosbeheer.
Behalve dat Mansveld het hout nu voor Nederlandse overheidsgebouwen wil inkopen, betekent zo’n oké-stempel dat de private markt het hout naar believen kan gaan gebruiken.
Dinsdag gaat de Tweede Kamer met Mansveld in debat over dit onderwerp.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.