14

Staatssteun onder de loep in parlementaire enquête

Voormalig onderzoeksleider Jan de Wit ziet niets in een parlementaire enquête. Kopstukken kunnen alsnog weigeren en zich beroepen op hun geheimhoudingsplicht

Een meerderheid van de Kamer wil dat het onderzoek naar de kredietcrisis de vorm krijgt van een parlementaire enquête. De betrokkenen bij de staatssteun aan Nederlandse banken en verzekeraars als ABN AMRO, ING SNS en Aegon worden dan onder ede verhoord. Volgens de NOS zal een meerderheid kiezen voor een parlementaire enquête.

Dinsdag en donderdag debatteert de Kamer over de vorm die het tweede deel van het kredietcrisisonderzoek moet krijgen. De Tijdelijke Commissie Onderzoek Financieel Stelsel presenteerde in mei het eerste deel van het onderzoek onder leiding van Jan de Wit. Maar dit rapport ontving veel kritiek. De commissie zou niet genoeg hebben doorgevraagd en dus zou een onderzoek effectiever zijn wanneer betrokkenen onder ede worden verhoord.

De Wit zei in mei dat een parlementaire enquête het onderzoek niet zal bevorderen. “Ook bij een enquête kan De Nederlandsche Bank zich beroepen op geheimhouding”, zei de SP’er tegen de Volkskrant. “En ook bij een enquête kunnen mensen weigeren te komen.”

Voor het eerste gedeelte van het onderzoek interviewde de commissie ABN-topman Gerrit Zalm, oud-premier Kok, president van de Nederlandse Bank Nout Wellink en voormalig minister van Financiën Wouter Bos om te achterhalen wat de kredietcrisis heeft veroorzaakt en hoe het huidige kabinet die heeft aangepakt. Ook werden 38 betrokken ondervraagd.

NOS: Parlementaire enquete staattsteun
Volkskrant: Parlementaire enquete over staatssteun

Geef een reactie

Laatste reacties (14)