10

Stadsgroen gezonder dan gedacht

Wetenschappers bevelen vooral klimop aan

Bomen, struiken en ander groen in de stad kunnen de lucht acht keer beter zuiveren dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science & Technology.

Wetenschappers van de Lancaster University onderzochten welk effect het stadsgroen had op stikstofdioxide en fijnstof, twee vervuilers die schadelijk zijn voor de mens en in veel steden de veilige drempels overschrijden. Tot nu toe werd ervan uit gegaan dat dat effect niet groter was dan zo’n 5 procent. Maar als het groen strategisch wordt geplant dan kan dat oplopen tot een vermindering van de concentratie van stikostofdioxide met 40 procent en fijnstof met 60 procent. Veel meer dus dan wat tot nog toe gedacht werd.

Vooral in smalle straten tussen relatief hoge bebouwing blijft de lucht lang hangen. Daar heeft de beplanting het grootste effect. De auteurs zien vooral een groot potentieel voor klimplanten, omdat die grote oppervlakken kunnen bedekken zonder extra plaats in te nemen.

Trouw: Groen in de stad veel effectiever dan gedacht 

Geef een reactie

Laatste reacties (10)