17

Stadsmens loopt sneller omdat tijd geld is

Het leven in de stad gaat ook letterlijk sneller dan in de provincie

Geloof het of niet, er is decennialang onderzoek gedaan naar hoe snel mensen lopen en waarom ze zo snel lopen. En wat blijkt? Mensen in de stad lopen sneller dan die in de provincie of op het platteland. Behalve de woonplaats blijkt ook de dikte van de portemonnee van invloed te zijn op de looppas. Dat schrijft de website The Atlantic.

Aanleiding was een twitterdiscussie met de beroemde stadsexpert Richard Florida. Aan de hand van mobiele telefoongegevens kun je meten hoe snel mensen lopen. Die data zou je vervolgens kunnen vergelijken met andere gegevens om te achterhalen welke economische factoren van invloed zijn op de loopsnelheid.

Wat blijkt? Al in 1976 publiceerden de psychologen Marc en Helen Bornstein een artikel over de loopsnelheid. Ze wilden weten of er een verband was tussen de toenemende bevolkingsdichtheid en het individuele gedrag van mensen. Dus observeerden zij in vijftien steden verdeel over zes verschillende landen op zonnige dagen voorbijgangers terwijl die een afstand aflegden van ongeveer 15 meter. Ze ontdekten een opvallend verband: Niet de plaatselijke cultuur bepaalt hoe snel mensen lopen maar de omvang van de stad. Hoe groter de stad, hoe sneller de mensen lopen. Ongeacht waar die zich bevindt.

In navolging van de Bornsteins deden door de decennia heen andere (gedrags)psychologen hun eigen onderzoeken. Walmsley en Lewis ontdekten een economische factor: Naarmate de stad groeit wordt het leven er duurder en dat betekent dat tijd kostbaarder is. Dus hebben de inwoners meer haast.

Lees meer bij The Atlantic: Why people in cities walk fast

Geef een reactie

Laatste reacties (17)