15

Stagiair verdacht van vervalsen paspoorten

Student op stage bij gemeente Utrecht gaf dertien paspoorten als vermist op en vroeg vervolgens zelf nieuwe exemplaren aan

Een stagiair van achttien jaar die stage liep bij de gemeente Utrecht wordt ervan verdacht dertien paspoorten te hebben vervalst.

Dat schrijft NRC vrijdagmiddag. Volgens de krant is de stagiair, die werkte op de afdeling publiekszaken,inmiddels geschorst.

De fraude kwam aan het licht toen iemand aangifte deed bij de politie omdat zijn paspoort onterecht was geblokkeerd. Bij de gemeente bleek toen dat het paspoort door iemand anders als vermist was opgegeven. De gemeente startte een onderzoek en ontdekte vervolgens de paspoortfraude.

De student wordt er nu van verdacht dertien paspoorten te hebben vervalst. Hij gaf de paspoorten als vermist op en maakte vervolgens met een andere foto en naam een nieuw identiteitsbewijs aan. Waar de nieuwe paspoorten naartoe zijn gegaan is niet bekend.

De vraag is hoe het kan dat de stagiair de paspoorten kon vervalsen. De gemeente Utrecht is inmiddels in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken om te kijken of de regels moeten worden aangescherpt.

Utrecht heeft nu een extra controle ingesteld bij het aanvragen van een vervangend paspoort na vermissing. Ook heeft de gemeente een systeemblokkade ingesteld waardoor het niet meer mogelijk is voor een medewerker om zowel een aanvraag als een uitgifte te doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)