3

Stakende schoonmakers bezetten Stopera

Actievoerders eisen betere arbeidsvoorwaarden, waaronder 50 cent bruto loonsverhoging

Dinsdagmorgen hebben ongeveer tweehonderd Amsterdamse schoonmakers die voor de NS, Schiphol en het gemeente vervoersbedrijf Amsterdam werken een deel van de Stopera, het stadhuis van Amsterdam, bezet, om hun stakingsactie onder de aandacht brengen.

Een half uur nadat de schoonmakers het stadhuis waren binnengedrongen, kwam wethouder Carolien Gehrels naar beneden, onder een luid gejoel van de ‘bezetters’.

De schoonmakers staken, omdat zij vijftig cent bruto loonsverhoging willen. Ook willen ze doorbetaald worden bij de eerste twee ziektedagen.

Sinds 2010 hebben de schoonmakers al twee keer eerder gestaakt. Die acties duurden soms wel drie maanden. Deze actie is inmiddels al een maand aan de gang en voorlopig nog lang niet ten einde.

De werkgevers, vertegenwoordigd door Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten, willen niet ingaan op de eisen van de FNV en zijn weggelopen van de onderhandelingstafel. Pas als de vakbond zijn eisen bijstelt schuiven ze weer aan, zo dreigt een woordvoerder.

cc-video: YouTube – FeWipS

Geef een reactie

Laatste reacties (3)