6

‘Stal bouwen? Dan ook energie opwekken’

Voorzitter LTO Albert Jan Maat: Landbouw kan via biovergassing, zon en wind duurzaam stroom produceren

Aan de bouwvergunning voor een stal moet de verplichting worden gekoppeld om energie op te wekken. Dit bepleit Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland vandaag in Trouw. De landbouw zou via biovergassing, zon en wind duurzaam stroom kunnen produceren, zegt hij.

Volgens Maat kan energie opwekken ook een bron van inkomsten zijn voor de landbouw. “Wat mij betreft wordt er in Nederland geen vergunning meer afgegeven voor de bouw van een stal zonder duurzame energievoorziening”, zegt hij dinsdag in Trouw.

Boeren zouden dan wel een vaste prijs voor hun stroom moeten krijgen, zoals in Duitsland:

“Wie in Duitsland energie levert aan het net krijgt een vaste prijs. Dat kost huishoudens daar 90 euro per jaar, minder dan wij hier in Nederland aan energieheffing betalen. Als boeren, burgers en andere ondernemers net als in Duitsland een vaste prijs krijgen is het rendabel

Hans Grünfeld van de Vereniging Energie- en Watergebruikers (VEMW) is het niet met de LTO-topman eens. Volgens hem past de koppeling van een bouwvergunning aan energieopwekking “niet bij de vrije markt”. Als de overheid bedrijven verplicht energie te produceren en de afname garandeert ontstaat niet het meest efficiënte systeem, meent hij.

Op die manier loopt de producent geen enkel risico. Bedrijven die innoveren en het goedkoopst kunnen werken moeten energie opwekken en dat kunnen boeren zijn, maar ook andere ondernemers. Samenwerking van agrariërs met ondernemers uit andere sectoren, een tuinder en een datacentrum bijvoorbeeld, is volgens hem een goede manier om duurzame energie rendabel te maken. De een kan energie produceren, de ander heeft het nodig.

Trouw: Boer die stal bouwt, moet ook energie opwekken

Foto-cc: Pieter Musterd

Geef een reactie

Laatste reacties (6)