10

Stam Ecuador vecht om regenwoud te beschermen

Vierhonderd dorpelingen binden de strijd aan met olie-multinational en het leger

Een kleine gemeenschap van 400 dorpelingen bindt de strijd aan met een olie-multinational en het Ecuadoriaans leger. De leden van de Kichwa-stam verklaren dat ze zelfs bereid zijn om te sterven voor het beschermen van hun leefgebied: 70.000 hectare regenwoud.

Het Zuid-Amerikaanse oliebedrijf Petroamazonas heeft de gemeenschap verteld dat ze op 15 januari onder begeleiding van veiligheidsagenten gaan boren naar olie. Mari Muench, een Britse zakenvrouw die getrouwd is met de lokale sjamaan, verklaart dat de stam zich teruggetrokken heeft uit onderhandelingen over een financiële compensatie. Volgens Muench maakten de bewoners zich zorgen over de schade op de lange termijn. Het hoofd van de stam heeft desalniettemin toch zijn handtekening onder het contract gezet, volgens de bewoners was hij daartoe niet gemachtigd omdat 80% tegen het plan is.

De oliemaatschappij zou aangeboden hebben om 40 dollar per hectare te compenseren. Verder zou er een school moeten komen en betere gezondheidszorg.

De dorpelingen vinden de wijze waarop ze worden behandeld beschamend. Zo zegt Klider Gualinga, een vooraanstaand lid van de gemeenschap: ‘De oliemaatschappij behandelt ons als honden. Ze respecteren het land niet, noch de planeet. Er is geen overeenkomst, niets is afgesproken. We hebben ervoor gekozen om te vechten tot het einde. Elke landeigenaar zal zijn leefgebied beschermen. We zullen schouder aan schouder staan en ze ervan weerhouden om ons te passeren.’

Mocht het tot een conflict komen, dan is de kans minimaal dat de stam succesvol zal zijn. Ze staan tegenover een goed getraind militair apparaat: “we zijn bang, maar vastbesloten,” aldus een bewoner.

Het gebied van de Kichwa-stam is een ecologisch gezien een van de meest diverse gebieden ter wereld. Het ligt vlakbij het nationale park Yasuni. Volgens wetenschappers bevat één hectare regenwoud een grotere variëteit aan levenssoorten dan heel Noord-Amerika bij elkaar.

The Guardian: Ecuadorean tribe will ‘die fighting’ to defend rainforest

Geef een reactie

Laatste reacties (10)