587

‘Standpunt Kamp is ingefluisterd door PVV’

UPDATE: CDA-prominent Doekle Terpstra: 'Standpunt Kamp gebaseerd op PVV sentimenten ... ' PvdA dient nieuw wetsvoorstel in: 'Illegale mbo'ers mogen wel stage lopen' ... Kamp negeert uitspraak RvS en herhaalt: Jongeren die illegaal in Nederland verblijven mogen geen stage lopen

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) blijft, ondanks een uitspraak van de Raad van State, bij zijn standpunt dat jongeren die illegaal in Nederland verblijven en een opleiding volgen waarbij ze stage moeten lopen, geen stage mogen lopen. Volgens de minister valt een stage onder ‘arbeid verrichten’ en dat is verboden voor mensen zonder verblijfsvergunning. CDA-prominent Doekle Terpstra meent dat Kamp’s standpunt gebaseerd is op de tijdsgeest; PVV sentimenten.


Update zaterdag 7 april

Het standpunt dat illegale jongeren geen stage mogen lopen, is opportunistisch en ingegeven door sentimenten van de PVV. Dat zei CDA-prominent Doekle Terpstra zaterdag in TROS Kamerbreed. “Tien jaar geleden had Kamp dit standpunt niet gehad”, zei hij.

Ook vindt hij het opmerkelijk dat minister Van Bijsterveldt (Onderwijs), een jaar geleden nog zei dat ‘iedereen’ stage moet kunnen lopen. Nu schaart zij zich achter Henk Kamp.

Vanwege het standpunt van minister Kamp lopen jaarlijks tientallen jongeren hun diploma mis. Ze volgen onderwijs maar mogen vervolgens de verplichte stage niet vervullen. Kamp maakt zijn standpunt in het televisieprogramma Pauw en Witteman nogmaals duidelijk: De wet is de wet en daar moeten we niet aan tornen. Ook niet wanneer de Raad van State anders oordeelt.

In het programma wordt ook duidelijk waarom de minister er niet voor kiest de wet simpelweg anders te interpreteren, zoals het hoogste bestuursrechtelijke rechtsorgaan, de Raad van State, bijvoorbeeld heeft gedaan. Kamp is bang dat wanneer de overheid haar rug niet recht houdt en deze tientallen jongeren – in zijn woorden: ‘tweederangsburgers’ – toch stage laat lopen, straks een toestroom van illegalen naar Nederland zal plaatsvinden. 

De Raad van State heeft heeft een boete die de Universiteit van Nijmegen heeft ontvangen nietig verklaard. De universiteit kreeg de boete omdat een jongen, die illegaal in Nederland verblijft, er stage heeft gelopen. De Raad van State oordeelde dat de stage van de student tandheelkunde onderdeel is van de opleiding en geen werk betreft. Bovendien ontving de jongen in kwestie geen vergoeding voor zijn verrichtte ‘arbeid’.

Update 13.30 uur
De PvdA gaat een initiatiefwetsvoorstel indienen dat er voor moet zorgen dat illegale mbo’ers wel stage mogen lopen. Kamerleden Mariëtte Hamer en Martijn van Dam willen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt. Rutte zei donderdag dat hij niet aan de wet gaat tornen en dat ook Amsterdam zich aan de wet moet blijven houden.

Lees ook op Joop: Kamp laat illegale mbo’ers links liggen

Geef een reactie

Laatste reacties (587)