16

Stapel vervalste meer dan de helft van zijn onderzoeken

Ten minste 12 onderzoeken en drie boekpublicaties van hoogleraar Diederik Stapel berusten op valse gegevens

De commissie-Levelt, die onderzoek doet naar de publicaties van hoogleraar Diederik Stapel, heeft dinsdag de eerste resultaten hiervan naar buiten gebracht: Zeker de helft van zijn publicaties blijkt definitief frauduleus.

Van de twintig publicaties door Stapel blijken er 12 vervalst. Een drietal bijdragen aan boeken blijken eveneens frauduleus. In totaal zullen er 130 publicaties en 24 hoofdstukken in boeken worden onderzocht.

De Volkskrant schrijft over het belang van het onderzoek:

‘Voor de betrokkenen bij deze artikelen is het belangrijk om te weten of de publicatie niet klopt en wat er dan fout aan is’, aldus een woordvoerder van de Universiteit. De resultaten zijn volgens hem niet verbazingwekkend. ‘Dit is een onderbouwing van de eerdere conclusie van de commissie.’ In de eerste conclusies na onderzoek van publicaties constateert de commissie vooral fraude door het gebruik van niet-bestaande data, niet-plausibele conclusies en ‘hoogst onwaarschijnlijke’ resultaten.

De fraude van Stapel kwam in september aan het licht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

cc-foto: Zigazou76

Geef een reactie

Laatste reacties (16)