197

Starkey: ‘Het is de schuld van de zwarten’

Volgens de Britse historicus heeft 'de invasie van zwarte gangster cultuur' geleid tot participatie van blanken in de rellen

De Britse historicus David Starkey heeft in een interview met BBC schokkende uitlatingen gedaan die hem op veel kritiek zijn komen te staan. Starkey legt in het gesprek de schuld van de plunderingen volledig bij de immigranten in Groot-Brittannië. Volgens de historicus zijn ‘de blanken zwart geworden’ en heeft Engeland ‘de gangster cultuur overgenomen’.


Starkey zegt:

Wat er is gebeurd is dat een substantieel deel van de Chavs waar jij [Owen Jones, red] over schrijft, zwart is geworden. De blanken zijn zwart geworden. Een bijzondere  vorm van gewelddadigheid, destructievisme, nihilisme en gangster cultuur is in de mode geworden. En zwart, wit, jongens en meisjes, werken samen in deze taal. Een taal die geheel vals is, een soort Jamaicaanse patois die in Engeland is binnengedrongen. En dat is waarom velen van ons letterlijk het gevoel hebben van een vreemd land.

De historicus legt hiermee de schuld van de rellen volledig neer bij de migranten in de Britse samenleving. Die ene ‘zwarte’ die het ‘wel goed doet’, is volgens Starkey wit geworden. Over David Lammy, Labour Parlementslid, zegt hij:

Luister eens naar David Lammy, een archetype voor de geslaagde zwarte man. Als je het beeld uitschakelt zodat je naar hem luistert op de radio, dan zou je denken dat hij wit is.”

De uitlatingen van Starkey zijn hem op veel kritiek komen te staan. Op Twitter stroomden de reacties binnen. Labour Parlementslid Jeremy Corbyn vroeg BBC onmiddellijk waarom de uitlatingen van Starkey niet verder zijn uitgedaagd in het interview. Starkey kon vrijwel zijn gang gaan. BBC heeft inmiddels geantwoord dat de interviewer haar werk prima heeft verricht.

Owen Jones, de schrijver van ‘Chavs: the Demonisation of thé Working Classes’, die gelijktijdig werd geïnterviewd verklaart tegenover de Britse krant The Guardian dat dit een ‘carrière beëindigend moment’ voor Starkey moet zijn geweest. Jones:

Hij stapte over op raciale vooroordelen in een tijd van nationale crisis. Op andere momenten zouden deze opmerkingen als opruiend worden ervaren, maar in het huidige klimaar zijn ze ronduit gevaarlijk. Ik ben bank dat sommige mensen nu zullen zeggen dat David Starkey gelijk heeft, een aantal van hen kun je al vinden op Twitter. Ik maak me zorgen over een terugslag en sommigen zullen denken dat hij [Starkey, red] dit zal legitimeren.

The Guardian: David Starkey claims ‘the whites have become black’

Geef een reactie

Laatste reacties (197)