6

Start klinische studie embryonale cellen op mens

In januari kregen Amerikaanse artsen toestemming van de overheid om de controversiële methode uit te testen op mensen

Amerikaanse artsen zijn begonnen met het behandelen van een patiënt met embryonale cellen. Bij deze proef krijgen deels verlamde patiënten embryonale stamcellen toegediend. In Amerika is er veel kritiek op het gebruik van embryonale cellen, omdat deze gepaard gaat met de vernietiging van embryo’s, wat in Amerika gelijk staat aan het doden van een mens.

Een patiënt in Atlanta krijgt als eerste de cellen toegediend. Hij wordt geïnjecteerd met zogeheten GRNOPC1 stamcellen.

De proef wordt uitgevoerd door Geron Corporation. Volgens de president van het bedrijf, Thomas Okarma, is het bijzonder dat de proef nu al op mensen uitgevoerd kan worden.

De start van de proef komt slechts 11 jaar nadat Geron Corportation startte met het onderzoek naar menselijke embryonale cellen. Volgens Okarma was de verwachting dat het decennia zou duren voordat menselijke klinische proeven goedgekeurd zouden worden door de overheid.

Het zal nog geruime tijd duren voordat duidelijk wordt of de behandeling heeft gewerkt. Eerder werd de behandeling getest op dieren. Verlamde ratten konden na geïnjecteerd te worden met de stamcellen weer bewegen.

Opvallend is dat de klinische studie gestart is vlak nadat er een alternatief is gevonden voor het gebruik van embryonale cellen.

Eerder verscheen op Joop: Onderzoekers vinden alternatief voor embryonale stamcellen
France24: Doctors start first human trial of stem cells

cc-foto: GE Healthcare

Geef een reactie

Laatste reacties (6)