55

Statenlid GroenLinks ‘lobbyde voor eigen educatiecentrum’

VIDEO Statenlid Van Tulder: 'Ik heb niets gedaan ten behoeve van mijn persoonlijk belang'

De fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten van Limburg ligt onder vuur omdat ze in juni bij het CDA en de VVD om financiële steun heeft gevraagd voor het noodlijdende educatiecentrum Ithaka Science Center. Margriet van Tulder was samen met haar partner oprichter en directeur van Ithaka. Dat meldt de Volkskrant.

Van Tulder nam in juni contact op met haar collega’s Martijn van Helvert van het CDA, de grootste partij in Limburg, en VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker om aandacht te vragen voor de financiële problemen van Ithaka. Ze wilde dat provinciale staten via een motie hun steun zouden uitspreken voor het educatiecentrum. Ze stelde voor zelf de tekst van de motie te schrijven, die het CDA dan kon indienen, zo schrijft de Volkskrant vrijdag.

Van Helvert en Van den Akker gingen niet op Van Tulders verzoek in en de motie is er nooit gekomen. Het failliet gegane Ithaka, een soort klein Nemo, was niet meer te redden.   
De GroenLinks-fractievoorzitter spreekt tegen dat er sprake is van belangenverstrengeling:

De zaak zat in een impasse. Ithaka dreigde om te vallen, waarbij ook gemeenschapsgeld verloren zou gaan. Ik was eigenlijk verbaasd dat niemand het voortouw nam. Toen heb ik het zelf maar gedaan.

Van Tulder zegt in de Volkskrant dat ze het voor het maatschappelijk belang deed, niet voor het eigen belang.

“Ik heb niets gedaan ten behoeve van mijn persoonlijk belang. Bovendien ben ik altijd transparant geweest. Ik heb niks verborgens gedaan.” Ze heeft gouverneur Bovens donderdag ook gevraagd een onderzoek te doen “omdat er helderheid hierover moet komen”.

Bekijk op de lokale zender L1 een interview met Van Tulder over de kwestie.

Volkskrant: Statenlid GroenLinks onder vuur om lobby voor eigen centrum

Geef een reactie

Laatste reacties (55)