27

Statenlid stapt op na arrestatie echtgenote

Vrouw verdacht van miljoenenfraude ... Poll: Opstappen terecht?

Het Utrechtse statenlid Jos van Hal Scheffer is per direct opgestapt nadat hij door De Telegraaf in verband is gebracht met een miljoenenfraude die zou zijn gepleegd door zijn vrouw.

De Telegraaf schrijft dat de echtgenote, Monique van H., ervan wordt verdacht:

woningbouwcorporaties te hebben opgelicht door uitspraken en brieven van het rechtscollege Raad van State te vervalsen. Volgens ingewijden is er afgelopen tijd zo’n drie miljoen euro verdwenen van depotrekeningen van het advocatenkantoor. Van H. meldde zich maandag zelf bij de politie in haar woonplaats Soesterberg, nadat het OM samen met de orde van advocaten een onderzoek was gestart.

Of de politicus betrokken was bij de fraude of er weet van had, is onduidelijk. De Telegraaf schrijft van wel maar justitie wil dat niet bevestigen. NRC Handelsblad meldt:

Volgens de advocaat van Monique van H., Theo Hiddema heeft ze bij de politie bekend geschriften te hebben vervalst. “Mijn cliënte is geen meesteroplichter”, zegt hij. “Er is eerder sprake van een wanhoopsdaad, een kamikaze.” Over haar motieven kan hij niets zeggen. Volgens zijn cliënte is haar echtgenoot niet bij de vervalsingen betrokken. Op dit moment zou van vier organisaties bekend zijn dat Monique van H. ze heeft gedupeerd. Hiddema zegt dat zijn cliënte zich maandag zelf bij de politie heeft gebeld.

De fractievoorzitter van zijn partij is er op ‘op dit moment’ van overtuigd dat Van Hal Scheffer van niets wist. Dat leidt tot de vraag of het terecht is dat het Statenlid opstapt. Is een politicus verantwoordelijk voor de daden van zijn of haar partner? Of moet Van Hal Scheffer weg omdat zijn partij, de PVV,  anders onder vuur van de media komt te liggen? Of is het opstappen een teken dat hij niet brandschoon is?

Geef je mening in de reacties of vul de Facebook-poll in.

cc-foto: Dierk Schaefer

Geef een reactie

Laatste reacties (27)