20

Nederland en België slaan handen ineen voor statiegeld op álle flessen en blikjes

Zwerfafval, dierenleed en opruimkosten verminderen. Dat wil iedereen toch? Een manier om dat voor elkaar te kunnen krijgen is de invoering van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. Het vorige kabinet en de verpakkingsfabrikanten wilden aanvankelijk juist af van het statiegeld op plasticflessen. Het zou te veel gedoe zijn; te duur en te inefficiënt. Bovendien kun je tegenwoordig je afval scheiden en staan er op verschillende plekken waar je je plasticafval kwijt kunt. Totaal overbodig dus, dat statiegeld? Gemeenten waren het er niet mee eens: zij vrezen juist voor extra zwerfafval en pleitten juist voor een uitbreiding van het systeem. Van de PET-flessen waar statiegeld op zit, wordt immers maar liefst 95 procent teruggebracht naar de winkel.

Verschillende maatschappelijke organisaties uit België en Nederland slaan nu de handen ineen om beide regeringen ertoe te bewegen statiegeld op élle PET-flessen en blikjes in te voeren.

Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek”, aldus de organisaties.

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (20)