Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Statiegeld voorlopig toch niet afgeschaft

  •  
11-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
statiegeld300_01.jpg
Staatssecretaris Mansveld komt terug op eerder bericht, omdat verpakkingsindustrie nog steeds PVC gebruikt
Staatssecretaris Wilma Mansveld was van plan statiegeld op grote flessen per 1 januari 2015 af te schaffen. Het zou volgens haar een flinke kostenbesparing zijn omdat het verzamelen, ophalen en verwerken van PET-flessen ontzettend duur zou zijn. Mansveld baseerde zich hierbij op een een rapport van Wageningen UR (WUR), waaruit zou blijken dat het afschaffen van statiegeld een flinke kostenbesparing zou zijn. Onjuist, bleek later uit een rapport van onderzoeks- en adviesbureau CE Delft.
CE Delft deed het onderzoek op aanvraag van Tomra Systems, de grootste leverancier van emballagesystemen in Nederland. Het rapport laat zien dat de kosten van het statiegeldsysteem gemiddeld 3 eurocent per fles bedragen, terwijl het WUR op 5,9 cent per fles uitkomt. De kosten van het huidige systeem zijn namelijk ongeveer 50 procent lager ten opzichte van de eerdere ramingen. De conclusies van CE Delft staan haaks op de ramingen van WUR.
Milieuorganisaties en partijen als GroenLinks en SP waarschuwden eerder al voor het afschaffen van statiegeld. De toename van zwerfafval en de recycling van PET-flessen zou moeilijker worden, omdat ze dan steeds meer vermengd zouden raken met andere kunststoffen.
Mansveld komt overigens niet op haar besluit terug vanwege financiële redenen, maar omdat de verpakkingsindustrie – die zelf van het statiegeld afwil – niet aan alle eisen van het kabinet voldoet. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze :
Aan één prestatiegarantie is niet voldaan. Afgesproken was dat er geen PVC meer toegepast zou worden in de verpakkingen die in de supermarkten aangeboden worden, tenzij niet anders mogelijk is. Het onderzoek van ILT laat echter zien dat er nog verpakkingen voorkomen waarin PVC aanwezig is. Dit was voor de supermarkten een negatieve verrassing omdat zij dachten dit geregeld te hebben met de opname van een bepaling in hun inkoopvoorwaarden. De supermarktketens nemen per direct maatregelen om hun leveranciers te bewegen de verpakkingen aan te passen aan de afspraken en door uit te laten zoeken of het aangetroffen PVC noodzakelijk is.
De afspraak in de raamovereenkomst is duidelijk: de sector dient te voldoen aan alle prestatiegaranties. Dat is niet het geval en daarom geef ik nu geen toestemming om statiegeld af te schaffen.
Bekijk ook de video van een sociaal experiment waarom statiegeld moet blijven: Geld stinkt niet, geld raap je op!
cc-foto: FaceMePls

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.