18

Statiegeld wordt in 2015 afgeschaft

Helft van de gemeenten stemt in met inzamelen plastic flessen ... Pas als nieuwe inzamelingsactie werkt, wordt statiegeld afgeschaft

Nederlandse gemeenten hebben vandaag ingestemd met extra inzamelpunten voor plastic flessen. Nu aan deze voorwaarde van de Kamer wordt voldaan kan op den duur het statiegeld worden afgeschaft.

In het nieuwe akkoord stemden de gemeenten voor inzameling van glas, plastic flessen en andere verpakkingen. Ook beloven bedrijven minder verpakkingsmateriaal te gaan gebruiken en ook moeten ze meer afval hergebruiken.

Als in 2014 blijkt dat de nieuwe vorm van inzameling goed werkt, wordt per 1 januari 2015 het statiegeld afgeschaft. Voor die tijd komt er ook een proef met het inzamelen van kartonnen drankpakken. Ook zetten alle deelnemers 20 miljoen opzij om zwerfafval tegen te gaan.

De gemeenten riepen op een eerder congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op voor het behoud van het statiegeldsysteem. Volgens de ChristenUnie heeft maar de helft van de gemeenten zijn stem uitgebracht over het akkoord. Gemeenten die niet hebben gestemd worden door VNG gerekend als voorstander.

ChristenUnie Kamerlid Carla Dik-Faber:

Onbegrijpelijk dat de VNG het signaal vanuit veel van haar leden zo negeert. In de Kamer is een meerderheid voor het behoud van het statiegeldsysteem. Ik roep staatssecretaris Mansveld daarom op dit serieus te nemen.

Ook PvdA-Kamerlid Manon Fokke blijft kritisch. Volgens haar zal het project voor 2015 falen omdat in het kader van duurzaamheid niet genoeg stappen zijn gezet of zwerfafval tegen te gaan. 

Trouw: Statiegeld kan worden afgeschaft

cc-foto: Merlijn Hoek

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)