50

Stations weigeren Charlie-poster met profeet

Vrijheidscampagne politieke jongerenorganisaties gecensureerd

Een campagne van drie politieke jongerenorganisaties verbonden aan VVD, PvdA en GroenLinks, waarin de vrijheid van meningsuiting wordt gepropageerd, is gecensureerd door commerciële advertentiebedrijven. Een affiche met een cover van Charlie Hebdo is daardoor niet op stations te zien.

De JOVD, JS en Dwars plaatsten vorige week donderdag, een dag na de bloedige aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, boodschappen op billboards in stations en bij ov-haltes. Op de affiches was een cartoon te zien die is gemaakt uit protest tegen de aanslag: een potlood dat een geweer tegenhoudt. De tekening werd begeleid door de leuze “Je Suis Charlie. Vrijheid overwint altijd”.

In een persbericht werd na plaatsing gemeld: “De vrijheid van meningsuiting mag nooit mag wijken voor geweld.”

In werkelijkheid had de vrijheid echter helemaal niet overwonnen en was er wel degelijk geweken voor geweld want de drie organisaties hadden stilzwijgend hun boodschap moeten aanpassen. Oorspronkelijk wilden ze namelijk een legendarische cover van Charlie Hebdo laten zien met een Mohammed-cartoon waarop de profeet zegt “Honderd zweepslagen voor wie zich niet dood lacht”. Die affiche werd geweigerd door de advertentiebedrijven uit angst voor agressieve reacties en een verbod op ‘aanstootgevende’ affiches.

De verzwegen censuur is na een week alsnog naar buiten gebracht door de jongerenorganisaties. “Toen we later hoorden dat de affiches ook op andere plaatsen zijn geweigerd hebben we besloten de kwestie naar buiten te brengen om een maatschappelijk debat los te maken,” verklaart JOVD-woordvoerder Matthijs van de Burgwal aan Joop. In een gezamenlijk verklaring van de jongerenorganisaties wordt gesteld: “We wilden een krachtig statement maken, maar de exploitanten waren allemaal te bang om de prent van Charlie Hebdo te plaatsen. Dit bewijst dat de terroristen in Parijs hun doel bereikt hebben: angst zaaien en zelfcensuur. Dat is extreem gevaarlijk.”

Blijft de vraag waarom de jongerenorganisaties vorige week met de censuur instemden en een alternatieve affiche leverden. “Kijk, we hadden daar wel zelf kleine affiches kunnen gaan ophangen maar dat ziet niemand. Hiermee wilden we een contributie leveren aan de bescherming van de vrijheid van meningsuiting”, aldus de JOVD-woordvoerder. 

Geef een reactie

Laatste reacties (50)