18

Steden in verzet tegen kaalslag ov

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag schrijven in een brandbrief dat het leven wordt ontwricht en dat gevolgen voor economie niet zullen uitblijven

In een brief roepen de verkeerswethouders van de drie grote steden de Tweede Kamer op om een stokje te steken voor de plannen van verkeersminister Melanie Schultz. Dat meldt het AD donderdag. Alleen in de drie steden is het ov nog exclusief in handen van de gemeentevervoerbedrijven, het kabinet wil daarvan af. Schutz wil 142 miljoen euro bezuinigen en het ov aanbesteden.

“Als de plannen doorgaan, worden tientallen tram- en buslijnen geschrapt”, zegt de Haagse wethouder Peter Smit (VVD) in het AD. “Ouderen raken in een sociaal isolement en bedrijven trekken weg uit een stad die niet goed bereikbaar is.”

Volgens de wethouders bezuinigt de minister meer dan ze zegt. Zij komen niet op 142 miljoen, maar 199. “Als je het onderste uit de kan zou schrapen, kom je op een korting van 120 miljoen euro. En zelfs dat is onderverantwoord”, aldus Smit.

Het zou betekenen dat in Amsterdam 25 buslijnen verdwijnen, in Rotterdam twintig en in de Haagse regio vijftien. Ook moeten de steden bezuinigen op hun tramnetwerk. De kaartjes worden zo’n vijftien procent duurder voorspellen de wethouders.

Foto-cc: Aonghus

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (18)