Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Steeds meer academici werken onder niveau

  •  
06-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
studentsUtrecht_300.jpg
Onderzoek Elsevier: Starters verdienen steeds minder, kans op vast contract nog nooit zo laag geweest
Eén op de drie afgestudeerde academici werken onder hun afstudeerniveau. Onder hbo’ers heeft 1 op de vijf een baan onder hun niveau. De situatie van hogeropgeleide starters op de arbeidsmarkt is het afgelopen jaar verslechterd, zo luidt de conclusie van het onderzoek van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek. Starters leveren flink in op hun arbeidsvoorwaarden.
Jaarlijks werken 22.000 pas afgestudeerden in banen onder het niveau van hun diploma. Net afgestudeerden verdienden afgelopen jaar minder dat de starters in het voorgaande jaar. Ook blijkt uit het onderzoek dat de kans op een vast contract nog nooit zo laag was als nu. De werkloosheid onder hogeropgeleiden is stabiel gebleven. Onder hbo’ers ligt de werkloosheid op 4 procent, bij academici op 4 procent.
Voor het onderzoek werden 6.500 afgestudeerden onder 109 veelgekozen opleidingen ondervraagd. Deze starters studeerden af in het studiejaar 2009-2010. Met name academici van alfa-opleidingen als Romaanse talen, communicatie en kunst- en cultuurstudies werken niet in de banen waarvoor ze zijn afgestudeerd. Onder hbo’ers zijn het vooral afgestudeerden van de opleidingen culturele en maatschappelijke vorming, social work en creatieve therapie.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.