72

Steeds meer ama’s in gevangenis

Alleenstaande minderjarig asielzoekers die niets strafbaars hebben gedaan, worden opgesloten. Justitie heeft geen verklaring voor toename

Steeds meer alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) worden opgesloten in de gevangenis. Dat meldt de NOS donderdagavond. Het gaat daarbij meestal om tieners die niets strafbaars hebben gedaan. Ze worden opgesloten, omdat ze illegaal in Nederland zijn. Het aantal ama’s dat in de gevangenis zit is het afgelopen jaar verdubbeld.

Justitie en politie hebben geen verklaring voor de stijging in het afgelopen jaar, zo meldt de NOS.

Alleen in Nederland en Engeland worden asielzoekers opgesloten. Volgens Carla van Os van Defence for Children is dit een “zeer onwenselijke” situatie. De kinderen hebben vaak al een trauma, omdat ze vaak zijn gevlucht uit oorlogsgebieden als Somalië, Afghanistan en Irak.

Opsluiten mag ook helemaal niet volgens het kinderrechtenverdrag. Defence for Children krijgt steun van de Verenigde Naties, de Raad van Europa en veel nationale mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin erkent de problematiek. Hij wil dan ook dat de gevangenis in het Brabantse Overloon, die speciaal is ingericht voor minderjarige asielzoekers, een meer open karakter krijgt.

Lees verder bij de NOS: Steeds meer ama’s in gevangenis

Geef een reactie

Laatste reacties (72)