Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Steeds meer dolfijnen dood door warmtestress

  •  
03-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
dode_dolfijn.jpg
slechter immuunsysteem door opwarming oceaan
De afgelopen maanden hebben de Australische kusten steeds vaker te maken met aangespoelde dode dolfijnen. Mogelijke oorzaak is ‘warmtestress’ door de opwarming van het zeewater.
In de Guardian voorspelt bioloog Vic Neverauskas dat het aantal dode dolfijnen in de toekomst alleen maar zal toenemen.
Uit onderzoek bleek dat de dolfijnen waren gestorven door een virus. Normaal gesproken sterven dolfijnen hier niet aan, maar nu was hun immuunsysteem zwaar verzwakt door warmtestress. Door te hoge temperaturen krijgen de dolfijnen een soort stress waardoor hun immuunsysteem verslechtert. Daarbij wordt de voedingswaarde van het water lager als het water opwarmt. Dat heeft niet alleen gevolgen voor dolfijnen maar ook op andere dieren lager in de voedselketen.
Als het werkelijk zo is dat het hoge sterfte-aantal is veroorzaakt door opwarming van het zeewater, iets wat verder onderzocht moet worden, dan vrezen deskundigen dat het aantal dode dolfijnen de komende jaren alleen maar zal stijgen.
CC Foto: Frenandolink foto

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.