56

Steeds meer gemeenten in problemen door geldtekort voor bijstand

Tekorten op bijstandsbudgetten lopen in de miljoenen

Gemeenten hebben steeds meer te maken met een tekort op hun bijstandsbudgetten. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. De tekorten lopen uiteen van een paar miljoen euro in de kleine gemeenten tot bijna 100 miljoen euro in Rotterdam.


Oorzaak van de tekorten is het dalen van het bijstandsbudget, terwijl er steeds meer mensen in de bijstand terecht zijn gekomen. NOS schat het totale tekort in 2011 op ruim een half miljard euro. In 2010 was het totale tekort 340 miljoen euro.

Het ministerie van Sociale Zaken wil gemeenten niet helpen. Ze moeten de tekorten op de bijstandsbudgetten zelf oplossen. Het gevolg hiervan is sommigen gemeenten dusdanig in de problemen komen dat ze onder toezicht van het Rijk komen te staan wegens een ‘structureel slechte financiële situatie’.

René Paas, voorzitter van de vereniging van sociale diensten Divosa, verklaart tegenover NOS:

“Als het systeem duidelijk niet meer werkt, dan moeten we om de tafel, dan moeten we praten en dan moet er ook geld bij. Er zijn gemeenten die al hardop nadenken over de artikel 12-status, over steun van het Rijk. Dan heb je niks meer te zeggen over je eigen geld. Uiteindelijk kost dat het Rijk, dus alle belastingbetalers samen, weer geld om de financiën in de gemeenten recht te trekken.”

NOS: Bijstandsuitkering strop voor gemeenten

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: Jasper Koopmans

Geef een reactie

Laatste reacties (56)