219

Steeds meer gezinnen in de schulden

Een op zes huishoudens in de schulden … Ook hoger opgeleiden met baan en huis lopen risico … Steeds meer huisverkopers doen beroep op NHG

In Nederland heeft inmiddels één op de zes huishoudens een schuld. Uit een onderzoek va het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat het aantal gezinnen met schulden in de afgelopen jaren flink is gestegen.

Anders dan de jaren daarvoor zijn het nu de hoger opgeleiden met een baan en een huis die een problematische schuld hebben. Ook het aantal jongeren met schulden loopt op en sinds 2010 komen ouderen steeds vaker in de schuldhulpverlening terecht.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma vindt de resultaten van het onderzoek schokkend:  

Iedereen die in de schulden zit is er eigenlijk een te veel. En je ziet dat het nog steeds stijgt. Dus daar ben ik echt bezorgd over.”
In het regeerakkoord is afgesproken dat er extra geld naar armoedebestrijding gaat, benadrukt de staatssecretaris: ”In 2014 80 miljoen en in 2015 en verder 100 miljoen. Dus het is ook een behoorlijke slok op een borrel. Maar het is ook nodig en dat blijkt.”

Van de 17,2 procent van de Nederlanders die in de schulden zitten, loopt 11,3 procent van het risico een problematische schuld te krijgen. Het aantal huishoudens dat in de gevarenzone terecht is gekomen is in 2012 gestegen naar ruim 1,2 miljoen. Meer dan de helft van de huishoudens met problematische schulden krijgt geen hulp. In de regio’s Groot Amsterdam, Drechtsteden, Rijnmond, Flevoland, Noord-Overijssel, Haaglanden, Noord-Overijssel, Utrecht Midden en Utrecht Oost wonen relatief veel risicohuishoudens.

Volgens de Nationale Hypotheek Garantie doen ook steeds meer huisverkopers een beroep op hen. In het eerste kwartaal van dit jaar lag dit aantal 70 procent hoger dan in 2012. Ruim 1300 eigenaren bleven met een restschuld zitten. De stijging komt volgens NHG deels doordat eind vorig jaar meer huizen werden verkocht. Het aantal restschulden steeg door de daling van de huizenprijzen waardoor de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis.

RTL Nieuws: Steeds meer gezinnen in de schulden

NOS: Meer restschulden bij verkoop huis

Geef een reactie

Laatste reacties (219)