22

Steeds meer gratis watertappunten in Nederland

Gratis water wordt steeds populairder: het is goedkoper en milieuvriendelijker

Het aantal watertappunten in Nederlandse steden groeit. Er is steeds meer behoefte aan een simpele constructie op straat, waar mensen gratis kraanwater kunnen drinken, of hun flesje kunnen vullen. Het vullen van een eigen bidon is milieuvriendelijker en goedkoper dan het telkens opnieuw kopen van plastic flesjes. De vereniging van Nederlandse waterbedrijven, Vewin, is dan ook van plan de ‘moderne dorpspompen’ te realiseren.

De stichting Join The Pipe, opgericht in 2008, werkt in samenwerking met waterbedrijven, gemeenten en ondernemers aan het realiseren van meer watertappunten. Zo is nu van Leeuwarden tot Roermond tappunten te vinden. Ook is dit jaar op het festival de Parade in Amsterdam voor het eerst een watertapbar te vinden. De stichting is op Facebook een petitie gestart voor watertappunten op alle treinstations.

Het idee is dat het Nederlandse kraanwater milieuvriendelijker en goedkoper is. Ook leidt het hervullen van flesjes tot minder afval.

Toch baarde GroenLinks onlangs opzien met het plan om horecagelegenheden in Nederland te verplichten gratis kraanwater beschikbaar te stellen aan consumenten.

Op het festival Lowlands, dat aankomend weekend bij Biddinghuizen in Flevoland plaatsvindt, staan vanwege de aangekondigde hitte emmers met water en natte sponzen. Ook is het bezoekers dit jaar toegestaan water mee te nemen naar het terrein. Bij de toiletten wordt verder gratis water uitgedeeld.

Nu.nl: Komende jaren duizenden watertappunten

Geef een reactie

Laatste reacties (22)